Hoe Was Die Olimpiese Spele In 1960 In Rome

Die sewentiende Olimpiese Somerspele in 1960 is van 25 Augustus tot 11 September in Rome gehou. Dit was die eerste Olimpiese somerspele vir Italië, die eerste winterspele in hierdie land is vier jaar tevore in die klein dorpie Cortina d'Ampezzo gehou.

Hoe was die Olimpiese Spele in 1960 in Rome

Rome is op 15 Junie 1955 as die hoofstad van die 17de Olimpiese Somerspele gekies tydens die 50ste sitting van die Internasionale Olimpiese Komitee. Die belangrikste mededinger van Rome was die Switserse Lausanne, maar in die finale stemming het Rome gewen met 'n telling van 35:24.

Die ewige stad was opvallend voorbereid vir die kompetisie, die atlete het in 18 komplekse deelgeneem. Historiese voorwerpe is vir die kompetisie gebruik: die antieke baddens van Caracalla het gimnaste aangebied, stoeimatte is in die Basilica de Maxentius geplaas, die roete van die marathon het langs die antieke Apia-pad na die Colosseum geloop.

Vyf en 'n half duisend atlete uit 83 lande het om 18 stelle medaljes in 18 sportsoorte deelgeneem. Die openings- en afsluitingseremonies van die Olimpiese Spele is gehou in die nuwe Foro Italico-stadion, met plek vir 90 000 toeskouers.

Die Sowjet-span het met 285 mense by die Spele aangekom. Die rekening van goue medaljes is geopen deur Vera Krepkina, wat die langste gespring het. Lyudmila Shevtsova het die 800 m-wedloop gewen, Elvira Ozolina het goud vir die spiesgooi verower. Irina Press het die 80 meter-wedloop gewen, haar suster Tamara het uitgeblink in gewigstoot en diskusgooi, met silwer, en Nina Ponomareva het die goue medalje gekry.

Onder die mansatlete in die USSR se nasionale span het Viktor Tsibulenko (goud in die spiesgooi), Vasily Rudenkov (hamergooi) hul onderskei. Pyotr Bolotnikov het die 10 km-wedloop gewen, Robert Shavlakadze het die hoogspring gewen, Vladimir Golubnichy het die 20 km-wedloop gewen.

Die Amerikaanse hardloper Wilma Rudolph het groot gewildheid by die Spele geniet en verdien 'n welverdiende goud. Vir haar sierlike lopie is sy die bynaam Black Gazelle genoem. Die eerste Olimpiese kampioen wat Afrika verteenwoordig, was die marathonatleet Abebe Bikila (Ethiopië), wat die hele afstand kaalvoet gehardloop het.

Van ons boksers het slegs liggewig Oleg Grigoriev die titel as kampioen ontvang. In Rome het die ster tot Cassius Clay gestyg, wat die ligte swaargewig-titel op 18 verower het. Daarna verander hy sy naam na Muhammad Ali en word hy aangewys as die grootste swaargewigkampioen in professionele boks. Onder die Sowjet-stoeiers het Ivan Bogdan, Avtandil Koridze en Oleg Karavaev pryswenners geword.

Die roeier Vyacheslav Ivanov het die kompetisie alleen gewen en herhaal sy sukses in Melbourne. Die Sowjet-kajaker Antonina Seredina het enkelspel en 'n paar met Maria Shubina verower.

Sowjet-omheinings het goed vertoon. Vir die eerste keer in die geskiedenis van die Olimpiese Spele het mans- en vrouefoeliespanne oorwinnings behaal. Die individuele toernooi is gewen deur die atleet Viktor Zhdanovich.

Die beste atleet van die Spele is erken as die Sowjet-gewigopteller Yuri Vlasov, wat die Olimpiese rekords in al drie bewegings in swaar gewig opgestel het, asook in die totaal van klassieke driekamp (537, 5 kg). Sy rekords word terselfdertyd wêreldrekords. Met die ligte hand van Yuri is die weg na hierdie titel vir Vasily Alekseev, Leonid Zhabotinsky en Andrei Chemerkin oopgemaak.

Dit was die eerste Olimpiese Spele wat volledige televisiedekking gekry het. Regstreekse uitsendings is in 18 Europese lande gedoen, en met 'n effense vertraging as gevolg van die tydsverskil in die Verenigde State en Kanada.

By die Spele is 74 Olimpiese rekords opgestel, waarvan 27 wêreldrekords oortref het. Die Sowjet-nasionale span het die toonaangewende posisie in die nie-amptelike spanwedstryd behou en 103 medaljes verower, waarvan 43 goud was. Die tweede plek het die VSA-span behaal (71 toekennings, 34 goue medaljes). Die derde was die verenigde span van Duitsland (FRG en DDR), wat 42 medaljes (12 goud) ontvang het.