INHOUDSOPGAWE:

Die basketbalspel is een van die gewildste ter wêreld, maar nie almal kan weet hoe lank een basketbalwedstryd duur nie. Kwartale, oortye, onderbrekings, timeouts - hulle duur is dikwels te betwyfel.

Hoe lank duur 'n basketbalwedstryd?

Hoe tyd in basketbal getel word

Basketbal is een van die sportsoorte waar netto tyd gehou word. Die skeidsregter se stophorlosie werk slegs as die bal in die spel is. As hy die veld verlaat of as daar pouses van 'n ander aard is, word die wedstrydtyd gestaak. Die aftelling begin weer nadat die bal in die spel is.

Die spel self word in vier gelyke kwarte verdeel. Dit kan 10 of 12 minute duur. Terselfdertyd word segmente van 12 minute tans slegs beoefen in die National Basketball Association (NBA), wat in Noord-Amerika bestaan. In alle ander toernooie is 'n kwart tien minute lank.

Die spel begin met 'n springbal wat in die middelste sirkel van die baan gespeel word. Daar is twee minute pouses tussen kwartale. In hierdie geval word die tweede en derde kwartaal deur 'n lang pouse geskei - 15 minute.

Die basketbalwedstryd word gewen deur die span met die meeste punte aan die einde van die speeltyd (40 of 48 minute, afhangende van die reëls). As die telling gelyk is, word oortyd toegeken (addisionele 5 minute). Spanne speel totdat 'n wenner bepaal word. Daar is geen trekkings nie, dus word soveel verlengings bestee soos benodig (een, twee, drie, ens.).

Alle aangehaalde syfers verwys na die netto wedstrydtyd. As ons die gewone tyd neem, neem 'n basketbalwedstryd gewoonlik 1-2 astronomiese ure (met pouses in die spel, met pouses, oortyd).

Spesiale reëls

Elke span kry 24 sekondes vir een aanval (in die NBA - 32). Tyd word getel vanaf die oomblik dat die bal die speler se hande tref, en voordat dit verstryk, moet die span van die basketbal "dop" ontslae raak. Andersins sal die skeidsregter die aanval met sy fluitjie onderbreek en die bal aan die ander span gee. In die reël eindig besit met 'n gooi op die teenstander se ring.

Daarbenewens moet die bal in die eerste 8 sekondes van die besit van u eie helfte van die veld na die ander kant oorgedra word. En tydens 'n ingooi of tydens 'n vrygooi moet die bal die basketbalspeler se hande binne 5 sekondes verlaat. Daar is ook 'n reël van 3 sekondes: dit is die tydsbeperking vir 'n speler om onder die ring van die opponent te wees.

Tydsduur rekord

In 2006 het Noord-Amerika die langste basketbalwedstryd ooit aangebied. Die Duke- en Noord-Carolina-spanne het van Saterdagoggend tot Maandagaand vir meer as 58 uur gespeel. Die wedstryd is spesifiek gehou om 'n tydrekord op te stel, en die opbrengs uit kaartjieverkope is na liefdadigheid gekanaliseer.