Hoe Was Die Olimpiese Spele In St. Moritz In 1928

Die tweede Olimpiese Winterspele van 1928 is van 11 tot 19 Februarie in St. Moritz (Switserland) gehou. Die deelnemers aan die Spele was Enelberg, Davos en St. Moritz. Die keuse van laasgenoemde was te danke aan die teenwoordigheid van goeie skipiste in hierdie plek.

Hoe was die Olimpiese Spele 1928 in St. Moritz

Die Olimpiese Winterspele in 1928 is deur 25 lande bygewoon, 491 atlete (waarvan 27 vroue). Medaljes word in 13 nommers van ses sportprogramme toegeken.

By skaats en ski het die wedywering toegeneem, maar die uitslag verskil feitlik nie van die uitslae van die eerste Olimpiese Spele in 1924 nie. Atlete van Noorweë het hier slegs een van die vier goue medaljes verloor (ski).

In die ysskaats het Klas Thunberg van Finland twee goue medaljes verower op afstande van 1500 m en 500 m. Die Noorweërs Bernt Evensen en Ivar Ballangrud het elk een goud in dieselfde kompetisies verower.

Sweedse skiërs het die 50 km-wedloop gewen. Volgens kenners het die Noorweërs weens die ontdooiing die geswelde swaar ski-baan verhoed om hul hoë hardlooptegniek te demonstreer. As daar nog nie ontdooi is nie, het skiërs van Noorweë 'n afstand van 18 km afgelê, baie sterker as hul mededingers. Goud op hierdie afstand is deur Johan Grottmsbroten geneem, hy was ook die eerste in tweekamp.

Switserse atlete in skeletkompetisies kon nie een medalje behaal nie. Maar die Amerikaners het daarin geslaag om goud en silwer in hoëspoed-slee-wedlope te wen. Die deelnemers uit die VSA blyk ook sterker te wees as ander in bobslee - die tweede Amerikaanse span het gewen, die eerste een het die tweede plek behaal.

Die hokkietoernooi is deur die Kanadese gewen. Hulle het nie 'n enkele doel aan hul mededingers uit Swede gegee nie.

Tydens die kunstykerskompetisie kon slegs Gillis Grafström van Swede die titel van kampioen verdedig en 'n medalje in 1924 behaal. In die kompetisie onder vroue is die kampioenskap gewen deur Sonya Heni, 'n Noorse kunstrener wat 'n jaar voor die Olimpiese Spele die wêreldkampioen geword het. In die paar skate het die Franse figuurskaats Pierre Brunet en Andre Joly goud verower. Oostenrykse kunstykers het twee silwer en brons medaljes ontvang.

In die spankompetisie het die atlete van Noorweë, net soos in die Spele van 1924, 93 punte gewen (15 medaljes, waarvan 5 goud, 5 silwer en 5 brons). In die tweede plek was die Amerikaners wat 45 punte verower het (6 medaljes: 2 goud, 2 silwer en 2 brons). Die derde plek behaal deur die atlete van Swede, wat 35 punte verdien het (5 medaljes: 2 goud, 2 silwer en 1 brons).